Zadnje čase se vedno več govori o napredku grafičnih kartic. Temu je tako, saj postajajo vedno bolj napredne in omogočajo poganjanje iger in aplikacij pri zelo visokih resolucijah. Res pa je, da ima vsaka računalniška naprava drugačno grafično moč. Tako ima Chromecast veliko bolj omejeno možnost poganjanja aplikacij, kot jih ima namizni računalnik. Pomembno je, da poznamo glavne razlike med modeli računalnikov in njihovi sposobnosti prebavljanja zahtevnih 3D aplikacij. Tako lahko lažje izberemo tako napravo, ki ima idealne specifikacije za našo potrebe.

Grafika izriše sliko na zaslon

Grafične kartice so ključna komponenta v vsakem računalniku. Temu je tako, saj brez njih ne bi mogli videti slike na našem zaslonu oziroma ekranu. Ko procesor pošlje grafični kartici podatke o sliki, se ona odloči o tem, kako bo slika izgledala. Tako mora zapolniti vse piksle na našem zaslonu, da ustvari določeno sliko. Nato pa se vse informacije prenesejo preko video kabla v naš ekran. To je izredno intenziven proces, ki se zgodi vsaj 60-krat na sekundo. Tako bolj zahtevne aplikacije potrebujejo močnejše komponente v računalniku, da lahko delujejo pravilno. Zato bomo za igranje iger potrebovali tako imenovani gaming računalnik. Prenosniki za produktivnost in naprave, kot je Chromecast, pa ne bodo mogli poganjati najbolj zahtevnih 3D aplikacij in iger. Lahko pa delujejo, kot odličen dekoder video signala, ki ga ustvari drug računalnik in pošlje v Chromecast ipd.

Količina pomnilnika

Ustvarjanje slike iz binarnih podatkov zahteva veliko moči od naše grafične kartice. To je tudi razlog, da vsebuje svoj spomin, ki je lahko velik tudi več gigabajtov. Igre so posebej poznane po tem, da zahtevajo veliko video pomnilnika ali VRAM-a. Temu je tako, saj si mora grafična kartica zapomniti različne teksture, ki jih nato izriše na zaslonu, ko jih mora.

Dandanes je za igralce iger priporočljiv video spomin velikosti vsaj 4GB. Vedno je pa velika količina spomina dobra investicija za prihodnost. Enako velja za ustvarjalce digitalnih vsebin. Chromecast naprave in osnovni prenosniki, ki uporabljajo bolj preprosto strojno opremo, pa imajo integrirane grafične kartice. 

Dve glavni vrsti grafičnih kartic

Ko govorimo o grafični moči kateregakoli računalnika, jih moramo razdeliti na dve glavni vrsti. Ti pa sta:

Diskretne grafične kartice

To so kartice, ki jih dodatno namestimo oz. so namaščene v PCI-Express vodilu našega računalnika. Večinoma so namenjene bolj zahtevnim opravilom, saj imajo svoj pomnilnik, hladilni sistem ter potrebujejo svoje napajanje.

Integrirane grafične kartice

Večinoma se nahajajo v samem procesorju in imajo omejeno moč. So popolnoma zadovoljiva rešitev za osnovna opravila, kot je brskanje po spletu, igranje preprostih 3D iger ipd. Nimajo pa svojega pomnilnika, zato si ga morajo sposoditi od sistemskega RAM-a oziroma spomina.

Chromecast in tudi bolj napredni prenosniki velikokrat vsebujejo integrirano grafično kartico. Možno pa je tudi, da je v samem prenosniku vgrajena diskretna in integrirana kartica za grafiko.

Chromecast prenaša grafični signal na druge naprave

Večina novih pametnih televizorjev ima vgrajen Chromecast. To je izredno zanimiva napravica, ki omogoča prenašanje video signala na različne naprave. Omogoča nam, da s svojega pametnega telefona ali računalnika brezžično prenašamo sliko na televizor in podobne naprave. Naš računalnik zakodira sliko in jo pošlje v Chromecast, ki pa jo odkodira oziroma prebere. Naprava uporablja integrirano grafično kartico, ki ima omejeno zmogljivost, vendar je vseeno dovolj hitra za prenašanje slike z drugih naprav brez zamud. 

Tako si lahko olajšamo predvajanja videa, saj ga pričnemo gledati na našem telefonu, in nadaljujemo z gledanjem na televizorju. S tem se izognemo kablom in nepotrebnim kompleksnim nastavitvam. Sam televizor in Chromecast se dogovorita za najboljšo resolucijo v nekaj sekundah, nakar se začne predvajati želen video.

Grafično kartico je možno nadgraditi

Na spletnih straneh, kot je www.anni.si, lahko zasledimo ogromno ponudbo grafičnih kartic. Te se redno menjavajo, saj jih različni proizvajalci vsake nekaj časa nadgradijo z izboljšano verzijo. S tem pa nam je omogočena nadgradnja našega računalnika. Če igre delujejo počasi, lahko vedno kupimo kartico z več spomina, močnejšim grafičnim procesorjem ipd. Res pa je, da bomo pri tem morali paziti na:

  • Potrebe napajanja grafične kartice
  • Inštalacijo potrebnih gonilnikov
  • Kompatibilnost same kartice z želeno igro, aplikacijo, računalnikom, operacijskim sistemom,  velikostjo ohišja ipd.

Vse moderne grafične kartice so sposobne kodiranja signala v H264, H265 ter druge video formate. Tako je prenos slike na Chromecast brez zamud in vedno izgleda lepo tudi pri višjih resolucijah, kot je 4K.

V vsakem primeru je grafična moč našega sistema izredno pomembna zaradi številnih dejavnikov. Tako zahtevni uporabniki potrebujejo več pomnilnika, video izhodov ter boljši hladilni sistem. Za osnovno brskanje po spletu pa je skoraj katerakoli grafika dovolj, saj ne potrebujemo veliko moči.

Članki iz iste kategorije: