Trdi diski so skozi svoj razvoj postali izredno zanesljivi. Pri delovanju so tihi ter hitro pišejo in berejo podatke na svojih magnetnih plošč. Tudi njihova cena je izredno privlačna, zato jih še vedno uporabljajo mnogi stacionarni računalniki, prenosniki, delovne postaje, strežniki ipd. Do okvare trdega diska pa lahko pride zaradi strojnih ali programskih napak. Te so v nekaterih primerih odpravljive, saj je možno z restavriranjem diska zamenjati poškodovane elektronske in druge komponente same naprave. Reševanje podatkov iz diska ter cena same storitve pa je sorazmerna težavnosti reševanja.

Disk, ki ne more pravilno zapisati podatkov

Glavni razlog za okvaro diska je njegova nezmožnost zapisovanja in branja podatkov. Operacijski sistem vedno zapisuje in bere različne segmente podatkov, vendar, ko to stori neuspešno, pride do napake. Taki podatki postanejo nedostopni, saj postanejo okvarjeni. Tako lahko izgubimo večje in manjše datoteke ter tudi programe. Veliko večja verjetnost pa je, da so bodo večje datoteke lažje okvarile, saj zavzamejo več fizičnega prostora na trdem disku.

Reševanje podatkov iz diska in cena same storitve se lahko razlikuje po različnih kategorijah. Te pa so:

  • Težavnost restavriranja diska
  • Količina podatkov, ki jih je potrebno rešiti
  • Vrsta trdega diska
  • Obseg fizičnih in programskih poškodb

Reševanje podatkov iz diska in cena storitve

Trdi disk se lahko pokvari zaradi različnih vplivov iz zunanjega okolja ter mehaničnih in programskih dejavnikov. Tako lahko razdelimo možne okvare na dve kategoriji, ki sta:

Mehanične okvare diska

Mehanične okvare se v trdem disku zgodijo zaradi različnih razlogov. Najbolj pogosto se zgodi, da sam disk postane nezanesljiv, ko doseže starost 5+ let. Če se v našem računalniku nabira prah, vlaga in druga nesnaga, lahko poškoduje to sam disk ter druge komponente. Tako je veliko večja verjetnost, da bomo potrebovali restavriranje diska.

Mehanične okvare se v trdem disku zgodijo zaradi različnih razlogov

Programske oziroma logične okvare diska

Logične okvare v trdem disku so zelo pogoste. Do njih lahko pride zaradi izpada električne energije, težav z operacijskim sistemom in virusi ipd. Taka okvara je v večini primerov hitro rešljiva, saj je brez težav možno rešiti podatke iz diska. Cena omenjenega reševanja pa je odvisna od škode, ki so jo povzročili virusi in druge logične okvare.

Glavni povzročitelji okvare podatkov

Računalnik je izredno kompleksna naprava, ki mora delovati z izredno natančnostjo. Pri tem pa je velika možnost, da gre kaj narobe. Trdi diski so še posebej občutljivi na okvare, saj uporabljajo zastarelo tehnologijo magnetnih plošč. Seveda so tudi operacijski sistemi vedno izpostavljeni virusom, programskim napakam in drugim nevšečnostim. 

https://www.youtube.com/watch?v=ML-rZ3cWi8k&t=56s

Glavni povzročitelji za okvaro podatkov so tako:

Slabi sektorji

Slabi sektorji neuporaben del spomina na magnetni plošči diska. V večini primerov se slabi sektorji pojavijo takrat, ko je trdi disk že zelo star. Tak disk je sčasoma potrebno zamenjati, saj nanj ne bomo mogli več zapisovati podatkov, ali pa bo brez opozorila prenehal delovati.

Težave z bralno/zapisovalno glavo na disku

Vsakodnevna uporaba diska ga sčasoma izrabi. Tako se pričnejo izrabljati magnetne plošče, ter notranje komponente, kot je bralno/zapisovalna glava. Ko ta preneha delovati pravilno, nam lahko restavriranje diska pomaga prenesti podatke na svež medij. Ta pa je lahko SSD ali navaden disk.

Škoda, ki jo povzročijo virusi

Virusi lahko naredijo veliko škode v našem računalniku. Lahko nam zaklenejo podatke z močno enkripcijo, jih ukradejo, ali pa močno upočasnijo delovanje našega sistema. Reševanje podatkov iz diska je cenovno tudi odvisno od škode, ki jo je povzročil virus.

Cena reševanja pa je odvisna od škode, ki so jo povzročili virusi in druge logične okvare

Simptomi slabo delujočega spominskega medija

Neglede na to, kakšen trdi disk uporabljamo v našem računalniku lahko opazimo znake, ki nas opozarjajo na možne težave. Dobro je, če te znake opazimo še preden se zgodi katastrofalna izguba podatkov. Tako si bomo prihranili veliko skrbi in časa. 

Nekateri izmed znakov, ki nakazujejo težave v trdem disku so tako:

Zmrzovanje računalnika

Računalnik lahko med uporabo zmrzne oziroma se ustavi za več trenutkov skupaj. Včasih pa ga moramo prisilno ponovno zagnati. To lahko pomeni, da disk ne deluje več tako, kot bi moral.

Reševanje podatkov iz trdega diska in cena same storitve je v veliki meri odvisna od tehničnih težav s spominskim medijem

Izpisovanje I/O napak na zaslonu računalnika

I/O errorji oziroma napake se zgodijo takrat, ko naš računalnik ne more pravilno prebrati ali zapisati podatke. Če opazimo to opozorilo na svojem računalniku, bomo zelo verjetno potrebovali restavriranje podatkov.

Klikajoči zvok v trdem disku

Če naš trdi disk iznenada prične proizvajati čudne zvoke, je možno, da ne deluje pravilno. Klikajoč zvok prične proizvajati glava v disku, ki se ne more več pravilno premikati. Reševanje podatkov iz trdega diska in cena same storitve je v veliki meri odvisna od tehničnih težav s spominskim medijem.

Na spletni strani resevanje-podatkov.anni.si lahko zasledimo strokovnjake, ki nam bomo pomagali z restavriranjem navadnega ali SSD diska. Obenem pa si lahko na spletni strani preberemo različne nasvete, ki se nanašajo na varnost naših podatkov.

Članki iz iste kategorije: