Majhni, prenosljivi in primerni za skoraj vsako nalogo, tablični računalniki so vedno bolj popularni med mlajšo in tudi starejšo generacijo. Po navadi je naprava velikosti knjige ( okoli 17 cm) in je podobna večjemu pametnemu telefonu. Najbolj popularni tablični računalniki so podjetij Samsung, Huawei, Lenovo, Apple in Amazon.

Na tabličnem računalniku lahko počnemo skoraj vse kar lahko počnemo na prenosniku ali namiznem računalniku. Gledanje filmov, prebiranje elektronske pošte ali igranje iger, moderni tablični računalniki postajajo vedno močnejši. Aplikacije, ki so narejene za tablične računalnike so mišljene za čim bolj preprosto uporabo in od uporabnika zahtevajo minimalen vnos.

Tablični računalniki in tehnologija

Zgodnje naprave so uporabljale posebno pisalo za interakcijo z uporabnikom, vendar je ta tehnologija bila nadomeščena z zasloni na dotik. Z novimi napravami se je tudi možno povezati na eksterne naprave kot so slušalke, tipkovnica in celo televizija.

Z iznajdbo zaslona na dotik (touchscreen) so mnogi tablični računalniki izgubili skoraj vse fizične gumbe razen gumba za prižig (power button), gumba za glasnost in gumba za nazaj oz. preklic.

Najbolj popularni

Poznamo vse možne variacije tabličnih računalnikov, ki se razlikujejo po velikosti, funkcijah in seveda operacijskem sistemu. Trenutno je najbolj popularen Apple iOS, ki ga uporabljajo iPad tablice. Drugi najbolj popularen je operacijski sistem od podjetja Google z imenom Android, od katerega je najnovejša verzija sistema Nougat. Apple uporablja na svojih tablicah operacijski sistem z imenom iOS 10.

Razlike med operacijskimi sistemi so v glavnem aplikacije, ki jih uporabljata Android in iOS in tudi uporabniški meni se močno razlikuje med sistemoma. Apple ima tudi malo prednosti, saj je to podjetje naredilo prvo uspešno tablico v letu 2010 z imenom Apple iPad.

Tablice in računalniki

Čeprav so tablice vedno bolj zmogljive, se po moči ne more primerjati z prenosnikom ali namiznim računalnikom. Drugače so pa komponente, ki jih najdemo v računalniku prisotne tudi v tabličnih računalnikih.

Tablice so vedno bolj popularne kot prenosni računalnik na poti. Manjše od prenosnika in večje od pametnega telefona, tablični računalniki združujejo najboljše vseh svetov v majhnem paketu, ki ga lahko pospravimo v nahrbtnik.

Članki iz iste kategorije: