Izdelava spletne strani nujno potrebuje tudi gostovanje. To je fizični naslov, kjer bo naša spletna stran tako rekoč živela. Vse to pa poteka na strežniku, kjer se nahajajo vse informacije, ki bodo prikazane na naši spletni strani. Te informacije so lahko različnih velikosti, oblik ter formatov – vse skupaj pa sestavlja vsebino naše strani, ki jo bomo pokazali celotnemu spletu. Če se s spletnim gostovanjem še nismo srečali, vam bomo v tem članku predstavili najbolj osnovne elemente, ki je dobro, če jih poznamo.

Vse se dogaja na strežniku

Prvo si oglejmo kaj sploh je strežnik. To je močan računalnik, ki ima samo en namen -, da gosti našo spletno stran na katero se povežemo prek domene. Pri nakupu spletnega gostovanja bomo imeli nekaj možnosti na izbiro. Te možnosti so:

 • Vrsta strežnika
 • Zmogljivost strežnika
 • Lokacija strežnika
 • Nakup domene

Če komaj začenjamo s poslovanjem se morda ne spoznamo na vse zgoraj naštete možnosti. Lahko se izgubimo v vseh različnih vrstah spletnega gostovanja oziroma strežnika, saj se nikoli nismo srečali s temi pojmi. Pomembno se je zavedati, da potrebujemo primerno moč in pasovno širino paketa gostovanja, ki bo zadostovala obisku na naši spletni strani.

Različne vrste gostovanja

Spletno gostovanje in strežnike poznamo v mnogih konfiguracijah. Te konfiguracije so narejene za različne profile spletnih strani. Najbolj pogoste so:

 • Deljeno gostovanje

Najbolj razširjen način poganjanja spletnih strani, ki ne potrebujejo veliko moči. V tem primeru se na strežniku nahaja na desetine, ali stotine različnih spletnih strani, ki si vse delijo zmogljivosti samega strežnika. To je najbolj priporočeno za male spletne trgovine in projekte, kjer ni zahtevana velika moč.

 • VPS gostovanje

Daleč najbolj popularen način gostovanja spletnih strani. VPS hosting pomeni, da naša spletna stran deluje v virtualnem okolju. Podobno je deljenemu načinu gostovanja s to razliko, da mi zakupimo svojo zmogljivost strežnika, ki pa je ne delimo z nikomer. Poleg tega so naše datoteke popolnoma varne, saj kljub temu, da se nahajajo na istem sistemu, so fizično ločene od drugih uporabnikov.

 • Namensko gostovanje

Velika podjetja in projekti, ki imajo ogromno obiska, potrebujejo namensko spletno gostovanje. Tukaj zakupimo celoten strežnik za svojo uporabo, kar nam da vso moč na razpolago. Strežnik si ne delimo z nikomer.

 • Gostovanje v oblaku

To je najnovejši način spletnega gostovanja, kjer skrbi za našo spletno stran več strežnikov, ki si delijo breme. To je priporočeno za najbolj zahtevne uporabnike, ki imajo ogromen dnevni obisk spletnih strani.

Kaj pa domene?

O domenah morda slišimo veliko, ko govorimo o spletnem gostovanju. Na kratko je domena ime, ki si ga bomo izbrali za našo spletno stran. To ime bodo morali obiskovalci vtipkati v brskalnik, da bodo prišli do naše spletne strani. Izbira domene je izredno pomembna, saj ime ne sme biti predolgo ali prekratko. Priporočeno je, da se držimo sledečih smernikov:

 • Ime mora biti med 4 in 20 znaki
 • Preden izberemo ime, se prepričajmo, da ga lahko izgovorimo brez težav
 • Pazimo, da ne kupimo domeno, ki je bila že zlorabljena v preteklosti s strani podjetja ali fizičnega uporabnika
 • Pazimo, da naša izbrana domena ali domene niso preveč podobne že obstoječim na trgu

Domene imajo tudi različne končnice ali podaljške. To so lahko .si, .com, .org, .me ipd. Izmed vseh je še vedno najbolj popularna .com končnica, vendar ima vedno večjo konkurenco. Priporočljivo je, da si izberemo primerno domeno za naš način poslovanja. Če bomo poslovali večinoma v svoji državi, potem potrebujemo podaljšek domene, ki je lokalen za našo državo, drugače pa lahko izberemo katerega od drugih podaljškov.

Spletno gostovanje pomaga našemu poslu rasti

Dandanes je skoraj nujno, da imamo spletno prisotnost. Ta prisotnost je pomembna zato, ker veliko ljudi raje preveri naše podjetje na pametnem telefonu ali računalniku preden se poda v nakup. Tukaj nam dobro izdelana spletna stran in gostovanje lahko prineseta ogromno novih strank.

https://www.youtube.com/watch?v=4COpHzXAwlU

Strežnik ali del strežnika, ki ga bomo najeli bo deloval 24/7. To pomeni, da bodo informacije našega podjetja vedno na voljo po vsem svetu za vse obiskovalce. Če se naš obseg poslovanja poveča in potrebujemo več moči in pasovne širine, lahko nadgradimo paket na močnejšega. To nam strokovnjaki v podjetju www.domovanje.com hitro uredijo, brez nepotrebnih zamud in komplikacij.

Priporočamo pa, da če nismo prepričani, katero gostovanje je za nas pravo, da o tem povprašamo tehnike, saj nam bodo znali najbolje svetovati.

Članki iz iste kategorije: