Ste se odločili, da ustanovite svojo lastno spletno trgovino? Pozor … Od ideje do samega zagona spletne trgovine lahko mine tudi več mesecev, kajti sama izdelava spletnih trgovin terja kar nekaj časa. 

Od česa vse je odvisna izdelava spletnih trgovin?

Ko se vam porodi sama ideja za spletno trgovino, se je treba z njo spopasti tako kot z vsakim drugim poslom. To pomeni, da velja narediti raziskavo trga, nato pripraviti poslovni načrt, ustanoviti podjetje. Ko se prične izdelava spletnih trgovin pri mojstru za splet, pa morate imeti na voljo še marsikaj drugega.

izdelava spletnih trgovin

Pripravljen morate imeti svoj logotip, za zalogo izdelkov, ki jih boste prodajali, potrebujete vsaj fotografije in besedila z opisi, če boste že izdelke prejeli naknadno, potrebno se je vključiti v sisteme varnega plačevanja preko spleta (kreditna kartica, Paypal in podobno), podpisati pogodbo z dostavno službo … Poleg tistega dela, ki je vidno na spletu, zahteva izdelava spletnih trgovin še marsikaj drugega. In če bo za dejanski spletni del, torej za oblikovanje in programiranje, poskrbelo podjetje, ki se s tem redno ukvarja ter ima bogate izkušnje, se boste vi lahko v celoti posvetili vsemu drugemu – fotografiranju, iskanju avtorja besedil, najemu skladišča, pogajanju z dostavnimi službami, izbiri davčne blagajne …

Kako izbrati spletno trgovino, ki vam ustreza?

Spletne prodajalne so si med seboj različne ne le s stališča oblikovanja temveč tudi glede na sistem ,ki jih poganja – torej v programskem smislu. Nekatere spletne trgovine vam ponujajo neskončno možnosti glede izbire posameznih modulov, druge so nekoliko bolj omejene, za kateri tip spletne trgovine se boste odločili, pa velja razmisliti zlasti na podlagi naslednjih dejavnikov:

  • Kakšen obseg po velikosti pričakujete?Boste imeli v svoji trgovini na tisoče izdelkov, ali bo teh zgolj peščica, saj se boste ukvarjali z bolj ozko usmerjeno in butično prodajo?
  • Kako dobro obvladate delo z računalnikom? Spletno trgovino boste vsaj na začetku gotovo urejali sami. Če vam delo z računalnikom leži in se hitro učite, vam tudi nekoliko bolj zahteven urejevalnik ne bo povzročal težav – potrebne bo le nekaj vaje. Če vam je splet bolj kot ne neznanka, pa je za vas boljša preprostejša izdelava spletnih trgovin, kjer se za urejanje ne zahteva nobenega mojstrstva.

Zakaj tako dolgo?

Priprava vsega potrebnega, oblikovanje in programiranje – vse skupaj se hitro zavleče, še zlasti, če so v fazi postavljanja spletne trgovine potrebni popravki in prilagoditve.

A ne razburjajte se: vedno je bolje, da izdelava spletnih trgovin poteka umirjeno in da si vzamemo čas predvideti prav vse situacije, kot pa da hitimo, trgovina pa je nazadnje nepraktična, neprivlačna in nefunkcionalna. Za vaš denar gre, torej ga velja vložiti v kakovosten spletni proizvod!

Članki iz iste kategorije: