Zmožnost izdelovanja slik in dokumentov v domačem ali poslovnem okolju je vedno velika prednost. Neizogibno dejstvo je, da se bomo morali sčasoma soočiti z nakupom novih barv. Pomembno je tudi, če lahko pri nakupu potrošne pisarniške opreme prihranimo nekaj denarja. To pa je mogoče storiti tako, da so kartuše, ki jih uporabljamo primerne za zadano nalogo. Seveda je tudi ključno, če poznamo osnovne zmogljivost strojne opreme za tiskanje. Z nekaj preprostimi triki lahko prihranimo ogromno količino barve kot tudi denarnih sredstev na kratki in dolgi rok.

Originalne kartuše so namenjene za visoko-kakovostni potisk papirja

 

Originalne ali OEM barve so najbolj razširjene izmed vseh vrst. Proizvajajo jih Toshiba, HP, Lexmark in druga podjetja. Namenjene so izdelovanju slik, računov, načrtov in raznih dokumentov pri zelo visoki kakovosti. To je tudi razlog, da se jih priporoča za uporabo v profesionalne namene. 

Originalne OEM kartuše in novejši tonerji
OEM kartuše so narejene po zelo visokih standardih za uporabo v profesionalne namene.

OEM kartuše so narejene po zelo visokih standardih. Vsebujejo pa tudi kakovostno barvo, ki je obstojna in primerna za izdelavo gradbenih načrtov, profesionalno izdelanih slik in tudi številnih listin. Dejansko pa omenjene kartuše predstavljajo zelo visok strošek, če veliko tiskamo.

 

Originalni tonerji so narejeni za zahtevne uporabnike

 

Zadnja leta je laserska tehnologija potiska papirja močno napredovala. Novejši tonerji so izredno natančni pri izdelovanju raznovrstnih simbolov, črk in tudi barv. Zato so zelo priljubljeni v številnih podjetjih, kjer je natančnost potiska papirja ključnega pomena. 

Novejši tonerji so hitri in natančni
Novejši tonerji so izredno natančni, kar je velika prednost v poslovnem okolju.

Pomembno se je zavedati, da se v tonerjih nahaja barvni prah. Pri procesu potiska lista se zapeče na papir in tako ustvari celotno sliko. Omenjen proces je izredno hiter in natančen, kar je velika prednost v poslovnem okolju. Res je, da je posamezen toner dražji od navadnih črnilnih barv. Eden izmed razlogov za višjo ceno je kapaciteta potiska ogromne količine listov, ki jo s črnilnimi barvami preprosto ni mogoče doseči.

 

Kako naredimo tiskalnik bolj učinkovit pri porabi barve?

 

Moderne tehnologije potiska papirja so izredno učinkovite. Narejene so tako, da porabijo čim manj barve pri tem pa ohranjajo visoko kakovost in obstojnost potiska. Kljub temu pa lahko naš tiskalnik porabi veliko črnila, če ga pogosto uporabljamo. Tako je dobro, če poznamo osnovne načine, ki nam bodo pomagali prihraniti količino porabljene črnilne barve.

 

Priporočeno je, da tiskalnik vedno pustimo prižgan. Samodejno bo prešel v način pripravljenosti s čimer bo samodejno prihranil električno energijo. Če ga neprestano prižigamo in ugašamo bo porabil veliko več barve oziroma črnila. To pa zato, ker ob vsakem zagonu podmaže različne mehanske komponente s črnilom.

 

Tiskanje pri nižji ločljivosti

 

  • Pogosto je popolnoma sprejemljivo, če dokumente, račune, plačilne naloge in druge listine tiskamo pri nižji ločljivosti. Črke, simboli in drugi elementi bodo na listu še vedno dobro vidni. Obenem pa bomo prihranili ogromno količino barve. 
  • Nižjo ločljivost potiska listov je mogoče nastaviti na praktično vsakem tiskalniku. Omenjena funkcija je na voljo v uporabniškem vmesniku za tiskanje, ki smo ga namestili na naš računalnik. V nekaterih primerih je mogoče kakovost tiskanja tudi izbrati na vmesniku, kjer pregledamo dokument preden ga izdelamo.
  • Vedno je močno priporočljivo, da priročnik multifunkcijske naprave dodobra prečitamo. Tako zagotovimo, da bomo brez težav zamenjali liste, preslikali dokumente, zamenjali barve in opravili druga osnovna opravila.

 

Multifunkcijska naprava vsebuje več uporabnih tehnologij

 

Velika prednost današnje računalniške tehnologije je vsestranskost. S tem je mišljeno to, da lahko ena multifunkcijska naprava počne več stvari hkrati. Tako je mogoče preslikati dokument, sliko, osebno izkaznico in podobno. Nato pa lahko preslikane elemente shranimo v digitalno obliko v jpg, jpeg, pdf in druge. Nato pa shranjene dokumente in slike natisnemo ali jih shranimo na računalnik, USB ključ, zunanji disk oziroma na druge naprave. 

Multifunkcijska naprava omogoča več stvari, ne samo tiskanja
Multifunkcijska naprava počne več stvari. Lahko preslikate dokument, sliko, osebno izkaznico in podobno, nato pa jih shranite v digitalno obliko v jpg, jpeg, pdf  in shranjene dokumente in slike natisnete ali jih shranite na računalnik, USB ključ ali zunanji disk.

Veliko stroškov je mogoče prihraniti, če bomo doma ali v podjetju uporabljali multifunkcijske naprave, saj bomo lahko uporabljali zmožnost preslikavanja listov, dvostranski potisk listov in podobno. Priporočljivo je, da če je naša naprava za tiskanje že izven garancijskega roka, da uporabljamo nadomestne barve in ne OEM izvedb. S tem bomo prihranili ogromno količino stroškov za nakup novih barv.

 

Nadomestne kartuše so izredno ugodne za nakup

 

Priporočeno je, da po preteku garancijske dobe novega tiskalnika raziščemo možnosti uporabe alternativnih barv. To sicer ni nujno, vendar je dobra praksa, če bi radi prihranili pri vsakodnevnem tiskanju za osebne namene. Enako velja za manjša in velika podjetja, saj je mogoče več opravil opraviti v enem kosu, ne da bi potrebovali več različnih kosov opreme.

 

Alternativne oziroma nadomestne kartuše izdeluje veliko številno podjetij, ki so kompatibilni z vsemi znanimi proizvajalci črnilnih printerjev. Pogosto imajo vgrajene različne tehnološke izboljšave, kot so večja kapaciteta črnila, bolj učinkovita poraba barve pri potisku, možnost ponovnega polnjenja s črnilom in podobno.

 

Nadomestni tonerji so idealni za pogosto tiskanje

 

Napredek v tehnologiji tiskanja predstavljajo laserski tiskalni printerji, ki poslikajo list papirja izredno hitro. Sčasoma je potrebno zmenjati toner, ki vsebuje barvni prah. Na voljo imamo nove OEM , kot tudi nadomestne izvedbe. 

 

V primeru, da vsak dan izdelamo velike količine slik ali raznih listin je dobra praksa, če tiskamo pri nižji ločljivosti. Idealno je, da v omenjenem primeru uporabljamo nadomestne tonerje, saj so cenejši od originalnih. Obenem pa so pogosto dodatno obogateni s funkcijami, kot so zmožnost ponovnega polnjenja, večja kapaciteta barvnega prahu, bolj ekonomična poraba barvnega prahu in podobno. 

Pomembno se je zavedati, da za časa garancije tiskalnika ni priporočljivo uporabljati nadomestnih barv. S tem zagotovimo, da bomo obdržali garancijo, kar je zelo pomembno.

 

Vedno je ključno, da ne ugašamo tiskalnika in da izdelujemo dokumente pri nizki ločljivosti oziroma kakovosti, če želimo prihraniti stroške pri barvah. Seveda pa nakup nadomestnega črnila oziroma barvnega prahu je vedno priporočen, če seveda naš tiskalnik ni več v garanciji.

Članki iz iste kategorije: