Vsaka spletna stran mora imeti svojo edinstveno domeno. Temu je tako, saj domena deluje kot naslov strežnika, kjer je sama spletna stran nameščena. Tako bomo morali opraviti registracijo domene, če bomo želeli prikazati produkte in storitve našega podjetja širši publiki. Pri tem pa bomo seveda tudi potrebovali strežnik. Zato je dobro, če se seznanim z osnovami spletnega gostovanja, da bomo bolje pripravljeni na poslovanje preko spleta. V tem članku bomo opisali osnovna pravila pri izbiri domene, kot tudi strežnika in druge malenkosti.

Domena nam prinese številne prednosti

Dandanes se večina uporabnikov odpravi na splet, da opravi nakup. Tako bomo potrebovali spletno stran, da bomo ostali konkurenčni drugim podjetjem. Tega pa ne moremo storiti brez registracije domene. Ko bo imela naša stran domeno, bodo lahko obiskovalci preprosto vtipkali njeno ime v spletni brskalnik, da se jim prikaže celotna vsebina strani na zaslonu.

Registracije domene

Z domeno bomo tudi dobili veliko mero kredibilnosti. Malokdo bi želel poslovati s spletno stranjo, ki nima svoje domene. Naša spletna stran je tako rekoč vizitka našega podjetja, ki je na vpogled vsem obiskovalcem. To je tudi razlog, da mora biti dobro narejena, delovati hitro ter nuditi strankam prijetno izkušnjo nakupovanja.

Izbira strežnika

Vsaka spletna stran potrebuje svoj strežnik, da lahko prikaže svojo vsebino obiskovalcem. Lahko bi rekli, da je strežnik hiša, kjer naša stran živi, domena pa je naslov te hiše. Registracija domene nam omogoča, da ko nekdo vtipka domeno v brskalnik, ga ta odpelje na strežnik.

Tako se obiskovalcu na zaslonu prikaže celotna vsebina spletne strani, ki jo brskalnik prevede v besedilo, slike, povezave, videe ipd. Tako poznamo različne konfiguracije strežnikov, ki pa so:

Deljeni

Na takem strežniku se nahaja na stotine ali tisoče različnih spletnih strani. Je izredno cenovno ugoden način gostovanja, vendar je tudi najpočasnejši.

Virtualni

Enak po delovanju deljenemu, vendar v tem načinu poganjamo svojo spletno stran v virtualnem okolju, ki je ločeno od drugih uporabnikov. 

Namenski

Namenski strežnik je mišljen za najbolj zahtevne uporabnike, saj v tem načinu gostovanja imamo celoten strežnik in njegove zmogljivosti samo zase.

Kje lahko registriramo domeno?

Domeno je možno registrirati na mnogih spletnih portalih, registrarjih in ponudnikih spletnega gostovanja. Samo ime lahko zakupimo za obdobje enega leta. Po pretečenem obdobju pa bomo domeno spet morali zakupiti za uporabo še enega leta. 

Pri izbiri imena bomo mogli tudi upoštevati številne končnice oziroma domene vrhovne ravni. Te pa so lahko svetovne, kot naprimer .com, .net, .org, ali pa lokalne, kot so .hr, .it, .si ipd. Če bomo poslovali na domačem terenu, potem je lokalna končnica najboljša izbira. Za izdelavo svetovne spletne strani pa lahko uporabimo .com, .com.hr ipd.

Najbolje je, če imamo domeno, strežnik in tehnično podporo registrirano na enem mestu. Na spletni strani www.infonet.hr lahko zakupimo samo domensko ime, domeno vrhovne ravni, kot tudi različne strežnike. Tako zagotovimo, da bomo v primeru težav imeli vse elemente spletne strani pod eno streho. To pa nam prihrani veliko težav, skrbi in časa pri reševanju tehničnih težav ipd.

Članki iz iste kategorije: