Nekega dne me pokliče sestrična. Pravkar zaključuje pisanje diplomske naloge. Zanjo je to res stresno obdobje. Živčna je, ker se ji mudi in nič nima prostega časa. Dneve in noči preživi ob pisanju neke zgodovinsko pomembne teme. Vpraša me, če ji lahko pomagam pri urejanju kazala. Tudi za lektoriranje me je vprašala. Vedela je namreč, da sem sama ravno uspešno zagovarjala svoje diplomsko delo. Dogovorile sva se, da ji bom pomagala pri urejanju. Urediti je potrebno naslove, podnaslove in oštevilčiti strani. Na koncu je potrebno še urediti kazalo.

Vsebinsko kazalo in kazalo slik oziroma tabel ni tako enostavno kot se sliši. A že čez dva dni prejmem njen klic. Vprašala me je, kaj je to restavriranje podatkov (http://www.kotar.si). Njen prenosni disk z diplomskim delom ji je padel na tla. Pokvaril se je in izgubila je vse podatke.

Svetovali so ji restavriranje podatkov

Seveda se je najprej obrnila na proizvajalca prenosnega diska. Ampak šlo je za udarec in fizično poškodbo, zato ji niso mogli pomagati. Rekli so ji naj se obrne na koga, ki zna restavrirati podatke. Spraševala je različne računalničarje, a nihče ji ni znal pomagati.

Nato pa je po priporočilu znanke kontaktirala neko podjetje. Po telefonskem pogovoru so ji rekli, da bo verjetno možno podatke pridobiti nazaj. Nesla je prenosni disk na sedež podjetja in že naslednji dan je dobila svoje diplomsko delo nazaj. Bila je zelo vesela, saj je vanj vložila kar nekaj ur in neprespanih noči.

Diplomsko delo je tako lahko dokončala, jaz pa sem ji pomagala pri kazalu. Že nekaj tednov po nesrečnem dogodku, je svojo zgodovinsko pomembno tezo zagovarjala pred strogo komisijo na Filozofski fakulteti. Poklicala me je takoj za tem. Diplomirala je namreč z odliko. Bila je res srečna, saj se je ves trud obrestoval. Kljub nesrečnemu dogodku je imela srečo v nesreči. Le dva dni je vladala napetost, ali bo morala vso pot ponovno prehoditi.

Naslednjič bo poskrbela za rezervne kopije

In kaj se je naučila iz opisane lekcije? Ob naslednjem takšnem projektu, bo zagotovo ustvarila nekje rezervno kopijo. Tudi sama sem se zaradi njenega dogodka malo zamislila in se odslej pomembnejše delo pošiljam tudi na svojo elektronsko pošto. Samo za vsak slučaj.

Preberite si še, kako vse vam lahko koristijo navigacijske naprave in kakšne vrste danes obstajajo na trgu.

Članki iz iste kategorije: