Računalništvo ni ravno moja prva tema za pogovor. A z znancem sva se prejšnji teden zapletla ravno v računalniško debato. Za svojo novo spletno stran sem morala namreč urediti spletno gostovanje. Običajno je to urejal moj partner, a zaradi zdravstvenih težav tokrat nanj nisem mogla računat. Poklicala sem znanca in ga prosila, da mi malo obrazloži kaj moram vse storiti za ureditev spletnega gostovanja. Najprej se je malo pošalil na moj račun, če mislim poklic zamenjati. Potem sva še malo na splošno poklepetala, nato pa mi je začel razlagati kaj to spletni gostovanje sploh pomeni. Gre v bistvu za to, da zakupiš nek prostor na strežniku, do katerega dostopaš preko spleta. Na voljo pa imaš tudi različne pakete spletnega gostovanja oz. web hostinga. Izbiraš lahko med zakupljenim prostorom na trdem disku, številom elektronskih poštnih naslovov in številom SQL baz. Nisem točno spraševala v detajle, želela sem le pridobiti osnovne informacije oziroma širšo sliko. Tako mi bo odločitev in izbira precej lažja.

Vse informacije na spletu

Kasneje sem sama malo pobrskala po spletu in ugotovila, da je na trgu veliko ponudnikov. Cena ponudnikov so zelo različne, prav tako se precej razlikujejo tudi paketi. Pri spletnem gostovanju lahko izbiraš med številom spletnih strani, med količino prostora na SSD diskih, količino prometa, številom poštnih predalov, brezplačnimi certifikati, brezplačnim IP naslovom, in na splošno glede na zmogljivost paketa.

Spletno gostovanje

Cene za spletno gostovanje se obračunavajo mesečno, a v določenih akcijskih primerih so te smešno nizke. Pomembno je, da dobro premislimo kakšen paket gostovanja potrebujemo in želimo – predvsem ocenimo naše potrebe.

Prijazna in strokovna podpora

Kar me je najbolj veselilo pri nekem ponudniku pa je bilo to, da so dosegljivi za strokovno pomoč po telefonu in po mailu. In ne samo to, njihova odzivnost je ekspresna.

Poklicala sem jih, jim povedala kakšne so moje potrebe in prepustila, da mi svetujejo glede izbire spletnega gostovanja. Svetovali so mi paket »spletno gostovanje – začetek«, ki ga lahko kadarkoli v prihodnosti nadgradim. Bili so zelo prijazni in odgovarjali so mi na popolnoma začetniška vprašanja. Marsikomu se s takšnimi strankami sploh ne bi dalo ukvarjati. Tako sem uredila svoje prvo spletno gostovanje.

Vas zanima kako izdelati spletno stran? Preberite si naš najnovejši članek na to temo.

Članki iz iste kategorije: